Fițele, noutățile și surprizele

Galerie

Dacă tot am testat pe piele de bucătar leneș, vă spunem și vouă.

Ghidul bucătarului leneș

Fița = Baracca

Ajunsă în categoria „fost-ai, leleo, când ai fost, că amu ești pizzerie”.

5 (CINCI!) feluri de pizza, meniul redus la mai puțin de jumătate, și banalități din celea pe care le cumpără fițoșii fără curaj gastronomic.

Și, colac peste pupăză, ce vede comeseanul (încă mulțumit de tiramisu care, din fericire, nu s-a schimbat la gust) peste umărul meu? Barmanul, scoțând din ambalaj o ceașcă și turnând ceai în ea fără să o spele. Și, culmea, când i s-a spus că l-am văzut, o ținea pe-a lui, că n-am văzut noi bine.

Noutatea = Cabinet de Vin & Cocotte

Francofonia mea avansată încă nu s-a lămurit ce-au vrut să spună autorii numelui. Cabinet pentru vin și cocotă? Dulap de vin și puicuță? Și nu săriți cu gura, știu ce e aia cocotte în bucătărie, e verișoara franțuzească a ceaunului de tuci. Doar că mai are vreo trei sensuri. Iar sintaxa, sărmana, e șchioapă…

Vezi articolul original 378 de cuvinte mai mult

Reclame

Cel mai frumos cadou, ultimele zile de vară și niște (re)descoperiri

Galerie

Ghidul bucătarului leneș

Cel mai frumos cadou de anul ăsta are două mâini, două picioare, ochi, gură, nas și urechi, vorbește cu intonație franțuzească și oarece acșient moldovinesc, râde cu ochii aproape închiși și a decis să își serbeze anticipat ziua de naștere la Cluj, după paisprezece ani. E pe lista de prieteni adevărați, ăia pe care, dacă îi sun la miezul nopții că am o problemă și trebuie să fie aici, lasă tot și vin, inclusiv din celălalt capăt al lumii. Și pentru care aș face și eu același lucru. Asta fac prietenii, după puțina mea știință, chiar dacă nu-i vezi cu anii și nu vorbești cu ei cu lunile.

Deja mi-e dor de ea când am lăsat-o la aeroport, dar am promis că ne vedem înainte să aibă copii majori.

Și, cum anul ăsta a fost anul vizitelor prietenilor din juma’ de lume, încep să îmi dau seama că redescopăr Clujul…

Vezi articolul original 228 de cuvinte mai mult

Cluj Rulz!

Galerie

De la prietena noastră cu traistă și bucurii, cum se vede Clujul de la distanță și drum lung.

Traistacubucurii

Cu 22 de ani în urmă (fix!) m-am îndrăgostit. Coup de foudre, să fim „bineînțeleși”! Am hălăduit prin el fără să îl cunosc câtuși de puțin. Am inspirat parfumul lui atât de nou și proaspăt. Am visat să mă mut cu el…

Așadar, vara asta am rumegat, m-am certat cu mine, am făcut trasee, închipuiri, hărți. Cu gând de ducă!  Am cârâit cât am mârâit, mi-am dat cu stângu-n dreptu ca o capricoarnă autentică (că e drum lung, că nu știu, c-oi păți…). Până într-o zi: am primit ordin de delegație. Executarea!  Bagaje pe ultima sută (cât două roți de rezervă laolaltă), plin de benzină, verificat presiune, ulei, lichid de parbriz (da, da de parcă am plecat la pețit).

Albinuțo*, hai, soro, la drum lung și frumos, că nu ne-om plictisi strop! Ce traseeeeu! m-am holbat cu poftă prin parbriz ore în șir!

Așadar ne-am reîntâlnit. Amu, no! Ce îmbrățișare! Vă închipuiți. Că…

Vezi articolul original 543 de cuvinte mai mult

A fost „EGO”

Galerie

Într-o seară ploioasă de vară, într-o seară de luni m-am ascuns de picăturile ploii în subsolul unei cârciume ( Flying Circus PUB). Ce a urmat mi-a umplut inima de emoție. Emoția întâlnirii cu oameni buni și dragi mie.

Se pregătea o piesă de teatru.

Am rămas și nu mi-a părut deloc rău. A fost uluitor și foarte frumos. Așa e întodeauna la reprezentațiile lor.

Dacă îi întâlniți, opriți-vă preț de o clipă și o să vă captiveze prezența lor.

A fost „EGO” .

“O simplă bucată de hârtie, una care, împreună cu alte rahaturi în gen, mă face să exist. Toată lumea se comportă ca și cum n-ai exista dacă n-ai avea o bucată de hârtie care să ateste asta. Un rahat ștampilat de un prost care nu va ști, probabil, niciodată că tu ai trecut pe fața pământului.”

A fost Martin Noviç.

“Mă numesc Martin Noviç, și fără chesia asta [Arată spre buletin.] aș putea fi oricine altcineva.”

„Am fost crescut cu un singur vis îndoctrinat în capul meu: supraviețuirea.”

„Singurii oamenii în care poți avea cu adevărat încredere sunt rudele și oamenii care au nevoie de tine. Dar și asta e adevărat doar până la proba contrarie.”

„Îmi amintesc că devenise o modă să ai bicicletă. Toată lumea făcea rost de câte un bmx. Spun „făcea rost” pentru că nimeni nu avea bon pe bicicleta lui…”

A fost tare frumos.

Textul genial: Alexandru Teodorescu
Regia originală : Cristina David
Interpretarea extraordinară : Diana Bathory

Nu sunt eu cu textele, așa că iaca poze:

DSC_3145 DSC_3133 DSC_3115 DSC_3103 DSC_3092 DSC_3083 DSC_3052 DSC_3033 DSC_3017 DSC_3009 DSC_2987 DSC_2956 DSC_2936 DSC_2933 DSC_2876 CSC_3129 CSC_3088 _DSC2972

Mulțumesc prieteni

Bobina cu fotografii

Hai-hui pe urme princiare în Valea Zălanului și Micloșoara

Galerie

Pentru că încep #zilelemaghiare, să vedem cum nu s-a rătăcit prietena noastră moldoveancă în secuime, și cum s-a întors cu traista plină cu drumeții și bucurii.
Noi mergem la un pahar de vin în centru, să îi facem în ciudă că nu vine la Cluj, să ia și de aici bucurii cu traista.

Traistacubucurii

România verrrrde, perspectivă princiară. Motor ambalat şi cu limba scoasă pe drumeaguri înguste, șerpuite și imprevizibile. Maghiară și câteva indicații stâlcite în română, dar oferite din inimă de oameni prietenoși. Un magnet atemporal ne atrage auditiv – o poieniță ivită parcă din Alice în Țara Minunilor, unde, în loc de Pălărierul zurliu, am dat peste o petrecere sătească, cu fanfară de veselie, ceaun cu gulyas în proces de fabricație, pălincă obligatorie, brânză de capră și oaie de lins pe degete primită de pomană, la pachet.

În satul Valea Zălanului din comuna Malnaș timpul capătă o dimensiune nouă. Lentă. Prea lentă până și pentru ceasul de la mână sau pentru șopârlele din drum și berzele cocoțate. Liniște… multă și binecuvântată, trezită doar de sosirea lunară a preotului în sat, cu mașina de teren vintage, de origine rusească. După slujbă, tanti Eve ne deschide iute poarta reședinței prințului Charles. Am înțeles la un ceai verde englezesc pe…

Vezi articolul original 34 de cuvinte mai mult